Tentoonstelling van staties uit de Boetprocessie

Wegens de coronamaatregelen ging de Boetprocessie op 26 juli 2020 niet door de straten van Veurne.  De Sodaliteit kon immers zowel bij de voorbereiding, het omkleden van de figuranten en boetelingen, het schminken van de figuranten, de minimale afstand van 1,50 meter niet waarborgen.  Bovendien waren evenementen waarop veel toeschouwers aanwezig zijn, niet mogelijk.

Dit betekent evenwel niet dat de Boetprocessie niet aanwezig is in Veurne.  Daarvoor is ze te ingebed in de gemeenschap.  In de Sint-Niklaaskerk zijn elke dag van juli tot eind september zes staties (beeldengroepen) van de processie te bewonderen.  Commentaarbordjes geven de toeschouwers enige toelichting.  Ook enkele oude boetepijen en natuurlijk het 17de-eeuwse calvariekruis van de Sodaliteit kunnen er worden bezichtigd.

Activiteiten in de week van de Boetprocessie 2020…

Zoals je elders op deze website kan lezen, ging de Boetprocessie in 2020 niet uit, dit wegens de coronapreventiemaatregelen.

Toch kon je op 26 juli 2020 -processiedag- iets van de Boetprocessie te Veurne oppikken.  Die dag werd de Boetprocessie 2019 doorlopend geprojecteerd in de Sint-Niklaaskerk.  Om 15.30 u. luidde ’t Bomtje’’om de hele stad en de omgeving op te roepen om met elkaar en met de processie verbonden te voelen, waar we ons op dat moment ook bevonden.

Zo konden hopelijk heel wat mensen toch met inachtneming van de coronabestrijdingsrichtlijnen de Boetprocessie bekijken, of er door de tentoonstelling bij een toevallig bezoek kennis mee maken… om hopelijk een van de volgende jaren op Boetprocessiedag naar Veurne terug te keren.

Daarnaast achtte de Sodaliteit het ook belangrijk om in de week van 20 juli enkele accenten te leggen.

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 juli van 9.30 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur was er zoals gewoonlijk het Veertigurengebed in de Sint-Niklaaskerk.  Het werd op 25 juli om 18 uur afgesloten met een eucharistieviering, waaraan de sodalissen deelnamen.