Kroniek van de Boetprocessie anno 2022.

Na een onderbreking van twee jaar is de vertrouwde kroniekschrijver opnieuw in zijn pen gekropen om kond te doen van de Boetprocessie anno 2022.
Toen in 2019 alle processiemateriaal veilig werd opgeborgen konden zelfs de beeldengroepen niet vermoeden dat ze tot de zomer 2022 het daglicht niet meer zouden aanschouwen…
Begin februari 2020 waaide het coronavirus ook over naar onze contreien en maakte ook hier heel wat slachtoffers. Gelukkig bleken de stokoude beeldengroepen immuun voor het virus maar ook zij moesten noodgedwongen binnen blijven. Op kermiszondag 2020 en 2021 bleef het dan ook akelig stil in de boetestad.
Hoewel het vervelende virus nog steeds om de hoek loerde besloot de Sodaliteit begin van dit jaarde processie te laten doorgaan in de hoop dat het venijnig beestje niet opnieuw roet in het eten zou gooien.
Intussen was de Sodaliteit versterkt met maar liefst zeven nieuwe’ confraters’(medebroeders), waarvan voor het eerst in de geschiedenis twee dames die men bezwaarlijk ‘confrater’ kan noemen
De nieuwe doorstart van de processie liep echter niet van een leien dakje. Nogal wat oudere mensen zagen het niet zitten om de draad weer op te nemen en de inschrijvingen liepen slechts met mondjesmaat binnen. Toen de Sodaliteit ter ore kwam dat zelfs de Brugse H. Bloedprocessie  grote moeite had om voldoende volk te vergaren, besloot de Sodaliteit een tandje bij te steken. De oproep via Facebook werd door veel jong volk opgemerkt en heel wat jonge Veurnse gezinnen meldden zich als nieuwe deelnemer. De corona-pandemie zorgde jawel voor een opvallende verjongingskuur van de figuranten. Hopelijk tekenen deze vele nieuwkomers ook volgend jaar present.
De traditie wil dat nieuwe boetelingen zich uit eigen beweging aanmelden en niet zoals de figuranten worden ‘geronseld’- met excuses voor het woord. Er waren dan ook opvallend minder boetelingen dan in de pre-coronajaren. Mogelijks hield de hitte in de weken voor de processie heel wat  boetelingen thuis. De Sodaliteit probeerde dit ietwat te camoufleren door een aantal staties niet door vier maar slechts door twee boetelingen te laten trekken, maar ondanks deze ‘kunstgreep’
bleven er in de Sint-Walburgakerk heel wat kruisen liggen.
Toen Veurne op Processiezondag had een stevige Noordzeebries de verzengende hitte uit Veurne weggeblazen.
Zoals gebruikelijk openden de festiviteiten met de plechtige Eucharistieviering in de Sint-Walburgakerk waarin de abt van Grimbergen en bisschop L. Aerts voorgingen in de viering. Het was de eerste maal sinds zijn aanstelling dat de bisschop van Brugge naar Veurne kwam ter gelegenheid van de Boetprocessie. Waar is de tijd dat de bisschop ieder jaar de Boetprocessie bijwoonde???
De talrijke toeschouwers zagen een sobere en ingetogen processie voorbijtrekken.
Weinigen zullen gemerkt hebben dat de breedsprakerige ‘doctooren’ minder spreektijd kregen toebedeeld of dat de knecht van Longinus in het uniform van zijn baas ronddraafde terwijl Longinus zelf moest tevreden zijn met een eenvoudig soldatenplunje.
Herodes gaf zijn lakse prinsen met bulderende stem-van de Belgische kampioen belleman mag je dit wel verwachten- het bevel om tussen de verbaasde toeschouwers naar Jezus te zoeken. Toch waren het de border collis die de prijs van het publiek wegkaapten.
Zij dreven de kudde schapen feilloos tussen de toeschouwers door en gunden de arme schapen niet eens de tijd om te genieten van de grassprietjes die sinds enkele jaren de straten van Veurne ‘vergroenen’.
Het slot van de processie was weinig ordelijk. Omdat een boeteling-bordjesdrager ontbrak geraakten zowel de daaropvolgende ‘witte engelen’ en bordjesdrager op de dool en liepen dan maar kriskras door mekaar voor het H. Sacrament dat de processie afsluit.
De meest opvallende ‘nieuwigheid’ was ongetwijfeld het gewijzigde parcours op het einde van de processie.  Aangekomen op de Appelmarkt liet de processie de lawaaierige grote Markt rechts liggen en ging rechtdoor via de Nieuwstraat, de Zuidstraat en de Vleeshouwersstraat naar het Annuntiata-instituut waar de processie werd ontbonden en de dorstige kelen werden getrakteerd op een frisse pint. De boetelingen wachtte echter nog een beproeving. Zij moesten, velen blootvoets, over de kiezelpaadjes in het stadspark hun kruis terugdragen naar de Sint-Walburgakerk. Zo eindigde hun boetetocht niet alleen met een pijnlijke schouder maar ook nog met pijnlijke voeten. Deze extra-boete werd door heel wat boetelingen maar matig geapprecieerd maar dit kon de uitgelaten sfeer na de processie niet bederven. Na een onderbreking van twee jaren had Veurne zijn Boetprocessie terug.

G. Vanlerberghe, prefect

De Sodaliteit verzendt Connect per e-mail naar alle deelnemers aan de Boetprocessie wiens mailadres hij heeft. Ken je deelnemers die Connect niet kregen ? Geef ze dan de tip om hun mailadres te bezorgen aan . Gebruiken ze liever geen e-mail?
Connect kunnen ze ook vinden op de website “www.boetprocessie.be/nieuw”

De Sodaliteit hoopt, dat je dit jaar opnieuw je rol van vorig jaar in de Boetprocessie wil opnemen. Wil je liever een andere rol of kan je om een of andere reden niet deelnemen aan de editie 2023 ? Je kan dit nu al meedelen via het formulier op www.boetprocessie.be/contact. Dit laat het de Sodaliteit toe, tijdig voor een vervanger uit te kijken.