Een Boetprocessie om nooit te vergeten

Wat kennen we een wisselvallige zomer dit jaar !  Volgens weerkundigen was juli een normale maand, met niet meer neerslag dan normaal.  Zo’n julimaanden waren we lang vergeten met de hete zomers van de laatste jaren.

Op zondag 30 juli 2023 scheen de zon volop toen de stoet Sodalissen in vol ornaat het Calvariekruis van de Sint-Niklaas- naar de Sint-Walburgakerk overbrachten, onder het zingen van het lied “Jezus’ Kruis”.  Tijdens de plechtige eucharistieviering lichtten de fraaie brandramen van de Sint-Walburgakerk op dank zij de gulle zonnestralen.  Een goed gevulde kerk volgde aandachtig de viering, waarin abt Eric De Sutter van Grimbergen en jezuiet Philip Debruyne voorgingen.  De beide Veurnse kerkkoren luisterden de viering met klank op.  Ook rond het middaguur spreidde de zon volop zijn stralen over het centrum, en dit tot omstreeks 15 uur.  Dan trokken plots wolken over de Boetestad, aangejaagd door een stijve bries.

Toen het geschal van de Thebaanse trompetten zowat een half uur later het begin van de Boetprocessie aankondigden, vielen niet meer dan enkele druppels, naar het voorkwam niet genoeg om het stof te blussen.  De processie werd vlot gevormd en zette zich groep voor groep in beweging.  Een grote schare was naar Veurne gereisd om deze unieke processie te bekijken.  De regen hield even op… een kwartier of zo, maar dan loosden de hemelsluizen water dat we op een normale dag een milde regen zouden noemen.  Boetprocessiedag is evenwel geen normale dag te Veurne.  De processie was aangevangen, en zette geen stap terug, integendeel ; vol goede moed schreden de groepen een voor een de belangstellende toeschouwers voorbij.  De engelen reciteerden volhardend hun spraken met nog meer verve, de herders, het hof van Herodes en de doctoren brachten met nog meer vuur dan anders hun tonelen, Mozes, koning David en de profeten lieten zich even goed als anders horen, de engeltjes zongen “Gloria” en het volk van Jeruzalem “Hosanna” nog enthousiaster dan anders, als om de regen te verjagen.  Dan kwamen de boetelingen, eerst met de wagens met staties, met de symbolen van het lijden van de Heer, en tot slot met hun kruisen, Hem volgend zoals Hij vroeg, door weer en wind.

Naar het einde van de Boetprocessie toe, toen bleek dat de hemelsluizen geen halt kon worden toegeroepen, kozen heel wat aanwezigen het hazenpad, of zochten ze binnen drogere oorden op.  De figuranten en boetelingen stapten voort door de regen, zonder versagen.

Voor wie zicht afvraagt, of rond 15.30 uur niet beter was afgezien van de organisatie ; u kent de deelnemers dan niet goed.  Eens omgekleed, gegrimeerd en van een pruik voorzien zijn de figuranten toegespitst op het gebeuren.  Hetzelfde geldt voor de boetelingen : eens de pij om het lijf is er geen houden meer aan.  Als het had geregend vanaf de middag, en het einde van de nattigheid was niet in zicht, dan was misschien het noodscenario uit 2015 herhaald.  De toestand was echter anders.  En wat een teleurstelling zou het geweest zijn voor de toeschouwers die de verplaatsing naar de Boetestad hadden gemaakt !

Neen, de gekozen weg was de goede.  De gebakken peren achteraf werden geconsumeerd en goed verteerd ; waar de kledij en de attributen op maandagmorgen gewoonlijk worden gefatsoeneerd en correct opgehangen en opgeborgen, en de sodalissen ze op dinsdagmorgen van het Annuntiata-instituut en de Sint-Walburgakerk naar het huis van de Sodaliteit in de Oude Beestenmarkt verhuizen, werd alle kledij op beide plaatsen degelijk verspreid opgehangen om goed te kunnen drogen gedurende een drietal dagen.  In de school werd alle kledij zoveel mogelijk in het grootste lokaal samengebracht en werd er een bouwdroger bij gezet ; in de kerk was er voldoende ruimte om zonder verwarming de pijen te laten drogen tot de donderdagmorgen.  Dan vond het transport plaats.  Omdat alles nog moest worden samengebracht in het juiste rek duurde dit wat langer dan andere jaren op dinsdag, maar tegen 13 uur was de klus geklaard.  Jammer dat de brouwer op dinsdag al het leeggoed en de resterende drank was komen halen.  Een welverdiend pintje had er vanaf gemogen !

De Sodaliteit verzendt Connect per e-mail naar alle deelnemers aan de Boetprocessie wiens mailadres hij heeft. Ken je deelnemers die Connect niet kregen ? Geef ze dan de tip om hun mailadres te bezorgen aan . Gebruiken ze liever geen e-mail?
Connect kunnen ze ook vinden op de website “www.boetprocessie.be/nieuw”

De Sodaliteit hoopt, dat je dit jaar opnieuw je rol van vorig jaar in de Boetprocessie wil opnemen. Wil je liever een andere rol of kan je om een of andere reden niet deelnemen aan de editie 2023 ? Je kan dit nu al meedelen via het formulier op www.boetprocessie.be/contact. Dit laat het de Sodaliteit toe, tijdig voor een vervanger uit te kijken.