De grafsteen van Jacob Clou

Tijdens de Franse Revolutie verlieten de capucijnen Veurne.  De kloostergoederen werden geconfiskeerd en zo verdween de grafsteen van Jacobus Clou uit Veurne.

Later dook hij op als molensteen in de molen van Ramskapelle.  Toen de molen kapotgeschoten werd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog kwam hij onder het puin terecht.

Uiteindelijk werd de grafsteen hergebruikt als blad voor een terrastafel in een tearoom te Nieuwpoort. De nieuwe eigenaars maakten er een standbeeldje aan vast van een engel.  Dat werd weggenomen, en er werd gekozen voor een zachte restauratie van de steen.  Deze wordt dus niet gekapt noch uitgebreid met modern natuursteen.  Hij wordt gewoon gepresenteerd zoals hij nu is.

Begin juni 2020 wordt de gerestaureerde grafsteen onthuld in de Sint-Niklaaskerk, alwaar hij een nieuw, waardig onderkomen vindt.

De hele operatie was slechts mogelijk dank zij een goede samenwerking tussen de Sodaliteit, de Ghesellen van de Kastelnij Veurne en de kerkfabriek Sint-Niklaas Veurne, met steun van het Stadsbestuur Veurne.